Banoffee lasagna

05 March 2025

5 (1 röst)

Clock Icon 50 minuter
food icon 8 portioner

Banoffee pie i en lite annorlunda tappning. Innehåller samma goda smaker (med valfritt tillägg av färskost för mer krämighet) men kan vara lite roligare att servera. Varför inte som en efterrätt till Lasagne?

Banoffee lasagna - AngelikasKitchen.se
Banoffee lasagna image

Ingredienser

  • 100g smör eller margarin
  • 2 msk (27g) strösocker
  • 14 st (200g) digestivekex
  • 1 burk (397g) karamelliserad mjölk
  • 200g färskost* (eller 1 dl vispgrädde)
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 0.75 dl (45g) florsocker*
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2-3 st (400g) bananer

Topping

  • 25g vit choklad
  • En nypa flingsalt

Instruktioner

  1. Smält smör i en kastrull och rör ned socker. Krossa kexen i matberedare eller lägg dem i en försluten plastpåse och krossa med hjälp av t.ex. en brödkavel eller köttklubba. Blanda krossade kex med smöret och tryck ut hälften av blandningen i botten av en hög rektangulär form ca 20x25x8 cm.
  2. Ställ in formen i frys ca 10 minuter (för att göra digestivelagret mer hållfast under monteringen). Förbered gräddlagret och bananskivor medan du väntar. Vispa ihop färskost* (se Info & tips nedan), vispgrädde, florsocker och vaniljsocker till ett fluff med fasta toppar. Skala och skiva bananer tunt i skivor på ca 0,5 cm.
  3. Öppna burken med karamelliserad mjölk och rör om ordentligt i den så att den mjukas upp och blir mer bredbar. Ta ut formen ur frysen och bred på hälften av den karamelliserade mjölken. Smeta därefter på hälften av gräddfluffet och toppa med bananskivor.
  4. Häll på resten av digestivesmulet och tryck ut till ett sammanhållet lager så gott det går utan att trycka så hårt att de undre lagren förskjuts. Ställ in i frys ca 10 minuter igen.
  5. Bred på resten av den karamelliserade mjölken. Lägg resterande bananskivor ovanpå. Avsluta sedan med gräddfluffet och toppa gärna med en nypa flingsalt och finriven vit choklad. Kyl fram till servering.

Info & Tips

  1. Näringsvärden - Värdena för en hel sats är ungefär 4600 kcal, 540g kolhydrater, 250g fett och 50g protein.
  2. Färskost - En klassisk Banoffee pie innehåller vispad grädde men ingen färskost. Jag ville ha ett mer krämigt och stabilt lager och adderade därför färskosten, men om du inte vill ha den smaken kan du använda mer vispgrädde istället - halvera då mängden socker (eftersom grädde inte är lika syrligt som färskost).

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.