Cajunkyckling

27 March 2025

5 (3 röster)

Clock Icon 60 minuter
food icon 6-8 portioner

En krämig, smakrik pastarätt med hemgjord cajunkrydda, paprika, färska tomater och parmesanost.

Cajunkyckling - AngelikasKitchen.se
Cajunkyckling image

Ingredienser

Cajunkryddblandning

  • 3 tsk paprikapulver
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk brun farin strö
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk timjan
  • 0.75 tsk svartpeppar
  • 0.25 tsk cayennepeppar

Kyckling

  • 1 msk (15g) rapsolja
  • 1000g kycklingfilé
  • 4 tsk cajunkryddblandning 

Pastasås

  • 1 msk (15g) rapsolja
  • 1 st (150g) gul lök
  • 1 st (150g) röd paprika
  • 250g tomater (t.ex. körsbärstomater eller plommontomater)
  • 5 st vitlöksklyftor
  • 0.5 dl (30g) vetemjöl
  • 4 dl standardmjölk
  • 3.5 dl vispgrädde
  • 3 st buljongtärningar (kyckling, höns)
  • 8 tsk cajunkryddblandning (resterande mängd)
  • 400g pasta
  • 1.5 dl (75g) finriven parmigiano-reggiano, smaka av
  • Salt, smaka av

Instruktioner

  1. Blanda eller mortla ihop cajunkryddan.
  2. Hetta upp olja i en panna som rymmer ca 4 liter. Tillaga kycklingen på valfritt sätt. Jag brukar bryna hela filéer i olja och låter de sedan gå klart i ugn 200°C till innertemperatur 72°C, men det går lika bra att skära rå kyckling i småbitar och genomsteka, eller att genomsteka hela filéer. Krydda kycklingen med cajunkrydda under stekning, och avlägsna sedan från pannan. Hacka lök och paprika medan kycklingen steks.
  3. Koka upp vatten till pastan. Tillsätt nytt matfett till den tomma pannan och stek lök och paprika. Finhacka vitlök och grovhacka tomat under tiden. När löken och paprikan mjuknat - tillsätt vitlöken och tomatbitarna och låt steka med ungefär en minut, tills vitlöken doftar.
  4. Pudra över mjölet och blanda. Låt mjölet steka med under 1-2 minuter. Tillsätt därefter mjölk och grädde under omrörning. Smula ned buljongtärningar och tillsätt resten av cajunkryddan. Rör om emellanåt och sjud upp, låt sedan sjuda i några minuter.
  5. När vattnet kokat upp, koka pastan al dente.
  6. Ta pannan från värmen och rör ned parmesanost. Låt osten smälta i såsen och smaka för att se om det behövs mer salt eller parmesan. Rör ned färdigkokt pasta och skurna kycklingbitar.

Info & Tips

  1. Näringsvärden - Värdena för en hel sats är ungefär 5000 kcal, 415g kolhydrater, 210g fett och 330g protein.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.