Chorizopasta

18 March 2025

5 (1 röst)

Clock Icon 45 minuter
food icon 4-6 portioner

En superenkel, krämig pastarätt som du slänger ihop i en enda panna (one-pot). Utmärkt snabb vardagsmat och håller sig krämig i matlådan också! Använd valfri korv som du tycker är god, jag byter ibland ut chorizon mot en bra kabanoss.

Chorizopasta - AngelikasKitchen.se
Chorizopasta image

Ingredienser

  • 2 msk (25g) rapsolja
  • 600g chorizo (eller annan valfri korv)
  • 1 st (150g) gul lök
  • 1 st (150g) röd paprika
  • 2 msk tomatpuré
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 8 dl vatten
  • 2 dl standardmjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 st buljongtärningar (höns eller kyckling)
  • 2 tsk salt, smaka av
  • 400g pasta
  • 200g färskost
  • 0.5 tsk svartpeppar

Instruktioner

  1. Värm upp oljan i en panna som rymmer ca 4 liter. Skär korven i skivor och stek i olja till fin färg. Hacka lök, paprika och vitlök medan korven steker. För över den färdigstekta korven till en skål och ställ åt sidan.
  2. Häll ned lök och paprika i pannan. Om det är torrt kan lite mer matfett tillsättas, men det räcker oftast med det som blir kvar efter korven. Stek löken och paprikan tills den mjuknar, låt sedan tomatpurén steka med en kort stund. Tillsätt därefter vitlök och låt steka med under ungefär 30 sekunder, tills den doftar.
  3. Häll ned vatten, mjölk och grädde. Smula ned buljongtärningar och tillsätt salt. Sjud upp och rör sedan ned pastan och sprid ut den så mycket som möjligt i pannan (använder du lång pasta kan den brytas på hälften för att underlätta detta). Låt därefter sjuda på svag värme. Rör om då och då - särskilt i början för att förhindra att pastan klibbar ihop sig och blir torr. Låt sjuda tills pastan är klar, det brukar ta några minuter längre än när man kokar i vatten.
  4. Rör ned färskost och svartpeppar. Tillsätt sedan den stekta korven och låt den värmas upp. Smaka av med mer salt efter behov. 

Info & Tips

  1. Näringsvärden - Värdena för en hel sats är ungefär 4692 kcal, 365g kolhydrater, 302g fett och 150g protein.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.