Enchiladas

25 March 2025

5 (1 röst)

Clock Icon 60 minuter
food icon 4-6 portioner

Hemmagjorda enchiladas med svarta bönor och fyllig enchiladasås med lagom hetta, bäst serverade med kall creme fraiche!

Enchiladas - AngelikasKitchen.se
Enchiladas image

Ingredienser

Enchiladasås

  • 2 msk chilipulver
  • 2 tsk brun farin strö
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 0.5 tsk oregano
  • 0.5 tsk spiskummin
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 2 msk (30g) olivolja
  • 500g passerade tomater
  • 2 st buljongtärningar (kött, kyckling eller grönsaks)

Fyllning

  • 1 msk (15g) rapsolja
  • 500g nötfärs (12%)
  • 1 st (150g) gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 förp (230g) svarta bönor
  • 0.5 tsk salt, smaka av

Montering

  • 8 st (320g) mellanstora tortillabröd
  • 6 dl (300g) riven ost

Instruktioner

Enchiladasås

  1. Rör ihop kryddblandningen. Hetta upp olivolja i en mellanstor kastrull över medelvärme. Tillsätt kryddblandningen och låt steka med under omrörning ca 1 minut.
  2. Tillsätt passerade tomater och smula ned buljongtärningar. Rör om då och då tills buljongtärningarna löst sig. Sjud upp och ta sedan från värmen.

Fyllning

  1. Hetta upp oljan i en panna på hög värme. Tillsätt färsen, fördela den jämnt över pannan och låt fräsa någon minut tills den får färg i botten. Vänd på färsen och finfördela den under fortsatt stekning. Hacka lök och häll i pannan när färsen är halvvägs färdigbrynt. Fortsätt steka tills löken blivit mjuk och färsen brynt och finfördelad.
  2. Medan färsen steks - finhacka vitlök och skölj bönorna och låt dem rinna av. När färsen är klar, slå av plattan och tillsätt vitlöken och låt den steka ca 30 sekunder på eftervärmen. Häll därefter i hälften av enchiladasåsen. Tillsätt bönor och salt och blanda. Smaka och se om det behövs mer salt.

Montering

  1. Värm upp ugnen till 175°C.
  2. Lägg en åttondel av färsblandningen längs mitten av ett tortillabröd, strö över 25g riven ost och rulla ihop. Lägg enchiladan med skarven nedåt i en ugnsform ca 35x25 cm. Upprepa med resten tills du har 8 st enchiladas i formen. Häll resterande enchiladasås över dem och toppa med resten av den rivna osten.
  3. Ställ in i ugn 175°C ungefär 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna några minuter innan servering.

Info & Tips

  1. Näringsvärden - Värdena för en hel sats är ungefär 3558 kcal, 292g kolhydrater, 180g fett och 213g protein.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.