Fattiga riddare

11 February 2025

5 (4 röster)

Clock Icon 30 minuter
food icon 1-2 portioner

Dessa Fattiga riddare är frasiga på utsidan och mjuka på insidan, och smakar som nygräddade kanelbullar! De är så goda att man egentligen inte behöver något tillbehör.

Fattiga riddare - AngelikasKitchen.se
Fattiga riddare image

Ingredienser

  • 1 dl (50g) vaniljglass
  • 2 st ägg
  • 3 tsk florsocker
  • 0.5 tsk vaniljsocker
  • 0.5 tsk kanel, valfritt
  • 3-4 skivor (125g) bröd
  • 25g smör eller margarin, till stekning
  • 2 tsk strösocker, till stekning

Instruktioner

  1. Lägg glassen i en behållare som det blir lätt att doppa brödet i (t.ex. en bred skål eller en mindre ugnsform). Ställ fram glassen i rumstemperatur och låt smälta.
  2. Vispa ihop glass, ägg, florsocker, vaniljsocker och kanel till en jämn smet.
  3. Smält smör i en stekpanna. Doppa båda sidor av en brödskiva i smeten och lägg i stekpannan, upprepa med resterande skivor. Strö direkt ca 0.25 tsk strösocker över ovansidan och vänd brödet. Stek brödet tills undersidan får fin färg, strö sedan ca 0.25 tsk strösocker över den ogräddade ovansidan och vänd brödet igen. Stek tills även denna sida får fin färg (bör ta ungefär 3-4 minuter per sida).
  4. Servera direkt. Om du gör en större sats till flera personer kan de färdigstekta bröden läggas på plåt eller galler i ugn 75°C, för att inte bli kalla innan servering.

Info & Tips

  1. Näringsvärden - Värdena för en hel sats är ungefär 823 kcal, 89g kolhydrater, 41g fett och 27g protein.
  2. Bröd - Fattiga riddare blir oftast bättre om brödet inte är helt färskt, och det får gärna vara skuret i något tjockare skivor (ca 2 cm).
  3. Temperatur - Om värmen i pannan är för hög kommer utsidan att gräddas för snabbt medan insidan förblir delvis ogräddad. Justera värmen så att brödet får fin färg när det steks ca 3-4 minuter per sida.
  4. Tillbehör - Serveras som de är eller tillsammans med valfritt tillbehör. Recept på olika tillbehör finns under kategorin Söta tillbehör.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.