Granola med hasselnöt och choklad

30 January 2025

5 (4 röster)

Clock Icon 40 minuter
food icon Ca 700g granola

En riktigt lyxig granola med frasig rostad havre, knapriga hasselnötter och len mjölkchoklad. Passar perfekt till helgfrukosten - unna dig själv eller överraska någon annan med denna ljuvliga granola!

Granola med hasselnöt och choklad - AngelikasKitchen.se
Granola med hasselnöt och choklad image

Ingredienser

  • 75g smör eller margarin
  • 3 msk (40g) strösocker
  • 3 msk (40g) brun farin strö
  • 3.5 msk (75g) ljus sirap
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0.5 tsk salt
  • 0.25 tsk kanel
  • 0.75 tsk bakpulver
  • 7 dl (280g) havregryn
  • 1 dl (65g) hasselnötter
  • 200g ljus choklad

Instruktioner

  1. Värm upp ugnen till 150°C. Smält smör i en kastrull som rymmer ungefär 3 liter. Rör ned socker, farinsocker, sirap, vaniljsocker, salt och kanel. Sjud upp och ta sedan från värmen. Skär hasselnötterna i halvor under tiden.
  2. Tillsätt bakpulvret till sockersmeten och rör om tills inga klumpar kvarstår. Rör därefter ned havregryn och nötter.
  3. Sprid ut i ett jämnt lager på stor ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Platta till lätt på toppen överallt för att få havregrynen att klumpa ihop sig.
  4. Ställ in i ugn 150°C i ungefär 20 minuter, tills granolan fått gyllenbrun färg. Grovhacka chokladen medan granolan är i ugnen.
  5. Ta ut plåten och strö över hälften av den hackade chokladen. Låt chokladbitarna vila någon minut på den varma granolan och ta sedan en liten sked och smeta ut chokladen över granolan. Låt därefter svalna ostört på plåten i 45 minuter.
  6. När granolan har svalnat helt - bryt den i bitar av önskad storlek, blanda med resterande grovhackad choklad och förvara därefter i lufttät behållare i rumstemperatur.

Info & Tips

  1. Näringsvärden - Värdena för en hel sats är 3658 kcal, 455g kolhydrater, 181g fett och 60g protein.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.