Hemgjord risifrutti

23 February 2025

5 (3 röster)

Clock Icon 50 minuter
food icon Ca 1500g risifrutti

En hemgjord kopia på den klassiska Risifruttin - risgrynsgröt med extra grädde och socker, som får kallna helt innan servering. Gott på egen hand eller tillsammans med din favoritsylt!

Hemgjord risifrutti - AngelikasKitchen.se
Hemgjord risifrutti image

Ingredienser

  • 2 dl (180g) grötris
  • 4 dl vatten
  • 0.75 dl (68g) strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 10 dl standardmjölk
  • 2.5 dl vispgrädde
  • 1.5 msk vaniljsocker

Instruktioner

  1. Blanda ris, vatten, socker och salt i en kastrull som rymmer ca 2.5 liter. Koka upp och koka sedan under lock på svag värme i 10 minuter (stäng inte locket helt utan lämna en liten glipa så att vattenånga kan pysa ut där).
  2. Tillsätt mjölk och grädde och rör om. Koka upp igen och låt sedan riset svälla på svag värme under lock i ungefär 30 minuter (återigen, stäng inte locket helt), rör om då och då under tiden. Kontrollera att riset blivit helt mjukt, låt annars sjuda några minuter till.
  3. Ta kastrullen från värmen, rör ned vaniljsockret och låt svalna i rumstemperatur. Konsistensen kommer att vara lite rinnig när den fortfarande är varm, men ställ i kyl när den svalnat och låt bli alldeles genomkall - då sätter den sig.

Info & Tips

  1. Näringsvärden - Värdena för en hel sats är ungefär 2447 kcal, 284g kolhydrater, 121g fett och 53g protein.
  2. Risgrynsgröt - För att göra vanlig risgrynsgröt, skippa grädde och vaniljsocker, och dra ned strösockret till 1 msk.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.