Jordgubbstopping

08 February 2025

5 (1 röst)

Clock Icon 15 minuter
food icon Ca 2.5 dl jordgubbstopping

En söt och god topping som vi framförallt använder till cheesecake, men den är minst lika god till t.ex. gröt, pannkakor, fattiga riddare och våfflor. På bilden har jag tunnat ut den med några teskedar vatten för att få den rinnande, men receptet ger en konsistens som påminner mer om sylt.

Jordgubbstopping - AngelikasKitchen.se
Jordgubbstopping image

Ingredienser

  • 250g jordgubbar, färska eller frusna
  • 0.5 msk majsstärkelse
  • 1 msk vatten
  • 0.5 dl (45g) strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0.25 tsk salt
  • 1 tsk citronjuice

Instruktioner

  1. Skär jordgubbar i halvor (eller mindre bitar om du så önskar). Om du använder frusna jordgubbar - låt dem tina en stund så att det blir lättare att skära dem.
  2. Vispa ihop majsstärkelse och vatten i en liten kastrull. Tillsätt jordgubbar, strösocker, vaniljsocker, salt och citronjuice. Rör ihop och sjud upp över medelvärme. Låt sjuda ungefär 5 minuter, rör om då och då. Mosa eller mixa valfri andel av jordgubbarna, eller avstå helt - beroende på vilken konsistens du vill ha.
  3. Ta från värmen och låt svalna helt, förvara därefter i kyl. Om du tycker att toppingen blir för tjock när den kallnat så kan den enkelt tunnas ut med lite kallt vatten.

Info & Tips

  1. Näringsvärden - Värdena för en hel sats är ungefär 300 kcal, 66g kolhydrater, 1g fett och 2g protein.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.