Kladdkaka

15 July 2023

5 (9 röster)

Clock Icon 30 minuter
food icon 6-8 portioner

En svensk klassiker, en underbart kladdig och chokladig kaka som bäst serveras med fluffig grädde. Allra bäst blir den om man ger den tid att sätta sig efter gräddning - helst ska den få stå i kyl över natten.

Kladdkaka - AngelikasKitchen.se
Kladdkaka image

Ingredienser

  • 150g smör eller margarin
  • 3.5 dl (315g) strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4.5 msk (27g) kakao
  • 0.5 tsk salt
  • 3 st ägg
  • 2 dl (120g) vetemjöl

Instruktioner

  1. Värm upp ugnen till 200°C. Klä en springform ca 22-23 cm i diameter med bakplåtspapper (eller smörj och bröa om du föredrar detta).
  2. Smält smör i en kastrull som rymmer ca 2 liter och ta sedan kastrullen från värmen.
  3. Rör ned strösocker i det smälta smöret. Därefter vaniljsocker, kakao och salt. Rör sedan ned ägg till en jämn smet. Sikta eller sila ned vetemjöl (för att få bort klumpar) och rör om tills du precis har en jämn och klumpfri smet (undvik att röra om för mycket efter att mjölet är tillsatt).
  4. Häll smeten i springformen och ställ in i ugn 200°C ca 10-15 minuter, tills kanterna stelnat och mitten dallrar lite när man rör formen fram och tillbaka snabbt. Ta ut och låt svalna en stund, ställ sedan i kyl åtminstone 6 timmar innan servering, men allra helst över natten (12-24 timmar).

Info & Tips

  1. Näringsvärden - Värdena för en hel sats är ungefär 3095 kcal, 420g kolhydrater, 142g fett och 36g protein.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.