Kladdkaka med brynt smör och choklad

08 March 2025

5 (4 röster)

Clock Icon 35 minuter
food icon 6-8 portioner

En lyxigare kladdkaka med brynt smör och choklad som blir så otroligt god. Jag håller mig vanligtvis till den kortare gräddningstiden (ca 10-12 minuter) - för jag vill ha min kladdkaka kladdig! På bilden är kakan gräddad någon minut längre än så, men det är verkligen ingen torr kaka för det.

Kladdkaka med brynt smör och choklad - AngelikasKitchen.se
Kladdkaka med brynt smör och choklad image

Ingredienser

  • 175g smör
  • 100g choklad (t.ex. mjölkchoklad)
  • 3 dl (270g) strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 msk (24g) kakao
  • 0.5 tsk salt
  • 3 st ägg
  • 2 dl (120g) vetemjöl

Instruktioner

  1. Värm upp ugnen till 200°C. Klä en springform ca 22-23 cm i diameter med bakplåtspapper (eller smörj och bröa om du föredrar detta).
  2. Bryt chokladen i bitar. Smält smöret över medel-hög värme i en kastrull som rymmer ca 2 liter. Låt det sedan bubbla under konstant omrörning. Håll noggrann koll på smöret - det är färdigbrynt när det doftar kola-aktigt och har fått en gyllenbrun färg. Ta genast kastrullen från värmen och fortsätt röra om. Häll ned chokladen och låt den smälta under omrörning.
  3. Rör ned strösocker när chokladen smält helt. Därefter vaniljsocker, kakao och salt. Rör sedan ned ägg till en jämn smet. Sikta eller sila ned vetemjöl (för att få bort klumpar) och rör om tills du precis har en jämn och klumpfri smet (undvik att röra om för mycket efter att mjölet är tillsatt).
  4. Häll smeten i springformen och ställ in i ugn 200°C ca 10-15 minuter (beroende på hur kladdig du vill ha den), tills kanterna stelnat och resten av kakan dallrar lite när man rör formen fram och tillbaka snabbt. Ta ut och låt svalna en stund, ställ sedan i kyl åtminstone 6 timmar innan servering, men allra helst över natten (12-24 timmar).

Info & Tips

  1. Näringsvärden - Värdena för en hel sats är ungefär 3700 kcal, 425g kolhydrater, 200g fett och 45g protein.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.