Knäckig äppelpaj

15 July 2023

5 (2 röster)

Clock Icon 45 minuter
food icon 5-6 portioner

En supergod och knäckig äppelpaj, bäst serverad tillsammans med vaniljglass och gärna även kolasås!

Knäckig äppelpaj - AngelikasKitchen.se
Knäckig äppelpaj image

Ingredienser

Fyllning

  • 3 st (450g) äpplen
  • 0.75 tsk kanel
  • 1-2 msk brun farin strö (eller strösocker)

Topping

  • 175g smör eller margarin
  • 2 dl (180g) strösocker
  • 3 dl (120g) havregryn
  • 1.5 dl (90g) vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 0.25 tsk salt
  • 4 msk (80g) ljus sirap

Instruktioner

  1. Värm upp ugnen till 175°C. Skala äpplena och skär i mindre bitar. Lägg äppelbitarna i botten av en pajform och blanda med kanel och socker (justera mängden socker utifrån hur sura äpplena är).
  2. Smält smöret i en medelstor kastrull. Tillsätt strösocker, havregryn, vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver, salt och sirap, och rör om till en jämn smet. Bred smeten över äppelbitarna i pajformen.
  3. Grädda pajen i ugn 175°C ca 30-35 minuter, tills den blir gyllenbrun. Låt svalna innan servering så blir den ännu knäckigare.

Info & Tips

  1. Näringsvärden - Värdena för en hel sats är ungefär 3274 kcal, 446g kolhydrater, 154g fett och 27g protein.
  2. Äppelsort - Jag använder nästan alltid Royal gala, men det är också väldigt gott att använda någon syrligare äppelsort som ger lite kontrast till den söta smaken av pajsmeten.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.