Kyckling tetrazzini

27 February 2025

5 (5 röster)

Clock Icon 50 minuter
food icon 6-8 portioner

En superkrämig pastarätt med kyckling och champinjoner i en smakrik len ostsås. Traditionellt brukar man toppa den "färdiga" rätten med ost och gratinera i ugn, jag har gjort båda varianter och föredrar att skippa detta steg och äta den direkt istället!

Kyckling tetrazzini - AngelikasKitchen.se
Kyckling tetrazzini image

Ingredienser

  • 2 msk rapsolja
  • 1000g kycklingfilé
  • Salt och peppar
  • 1 msk rapsolja eller smör
  • 1 st (150g) gul lök
  • 250g champinjoner, färska eller på burk
  • 5 st vitlöksklyftor
  • 75g smör eller margarin
  • 0.5 dl (30g) vetemjöl
  • 5 dl standardmjölk
  • 2.5 dl vispgrädde
  • 2 st buljongtärningar (kyckling eller höns)
  • 400g pasta
  • 2 tsk salt, smaka av
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 0.5 tsk paprikapulver
  • 3 dl (150g) riven ost (t.ex. mozzarella)
  • 1 dl (50g) finriven parmigiano-reggiano
  • 1 msk citronjuice
  • Pastavatten, efter behov

Till gratinering (valfritt)

  • 3 dl (150g) riven ost (t.ex. mozzarella)
  • 0.5 dl (25g) finriven parmigiano-reggiano

Instruktioner

  1. Tillaga kycklingen på valfritt sätt. Jag brukar bryna hela filéer i olja och låter de sedan gå klart i ugn 200°C till innertemperatur 72°C, men det går lika bra att skära rå kyckling i småbitar och genomsteka, eller att genomsteka hela filéer. Krydda kycklingen med salt och peppar under stekning, och avlägsna sedan från pannan. Hacka lök och champinjoner medan kycklingen steks.
  2. Koka upp vatten till pastan. Tillsätt nytt matfett till den tomma pannan och stek lök och champinjoner. Finhacka vitlök under tiden. När löken och champinjonerna mjuknat - tillsätt den finhackade vitlöken och låt steka med ungefär 30 sekunder, tills den doftar.
  3. Klicka ned smör och låt smälta, tillsätt sedan mjölet och blanda. Låt mjölet steka med under 1-2 minuter. Tillsätt därefter mjölk och grädde under omrörning. Smula ned buljongtärningar. Rör om emellanåt och låt sjuda upp, sjud sedan i ungefär 2 minuter och ta därefter pannan från värmen.
  4. När vattnet kokat upp, koka pastan al dente och se till att spara pastavatten efteråt (ifall det kommer att behövas för såsens konsistens i nästa steg).
  5. Rör ned kryddor i såsen och tillsätt sedan riven ost. Rör om och låt osten smälta helt. Tillsätt citronjuice och eventuellt några matskedar pastavatten om såsen behöver tunnas ut. Skär kycklingen i bitar om den inte redan är skuren, rör sedan ned i såsen. Blanda slutligen med färdigkokt pasta.
  6. (Om du vill göra den traditionella varianten av rätten - lägg allting i en ugnstålig form, toppa med riven ost och gratinera i ugn 200°C ungefär 15 minuter eller tills osten fått fin färg.)

Info & Tips

  1. Näringsvärden - Värdena för en hel sats är ungefär 5700 kcal, 399g kolhydrater, 290g fett och 364g protein. Allra godast är att använda kycklinglårfilé, men värdena är beräknade på vanlig bröstfilé. (Värdena för en hel sats med kycklinglårfilé är ungefär 6100 kcal, 396g kolhydrater, 345g fett och 344g protein).

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.