Lasagne

20 March 2025

5 (11 röster)

Clock Icon 75 minuter
food icon 8-10 portioner

Det här är den godaste, krämigaste lasagnen jag någonsin ätit. Lager på lager av pasta, len bechamelsås, smält mozzarella och fyllig köttfärsröra. Vi älskar den här hemma, och det gör våra gäster också!

Lasagne - AngelikasKitchen.se
Lasagne image

Ingredienser

Köttfärsröra

  • 2 msk (30g) rapsolja
  • 1000g nötfärs (12%)
  • 1-2 st (200g) gul lök
  • 5 st vitlöksklyftor
  • 0.75 dl tomatpuré
  • 400g krossade tomater
  • 2 st buljongtärningar (kalv, ox eller kött)
  • 1.5 tsk basilika
  • 1.5 tsk oregano
  • 1 tsk salt, smaka av
  • 0.75 tsk svartpeppar

Bechamelsås

  • 150g smör eller margarin
  • 1.5 dl (90g) vetemjöl
  • 10 dl standardmjölk
  • 5 dl vispgrädde
  • 1.5 tsk salt, smaka av
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 0.25 tsk malen muskot, smaka av

Montering

  • 500g riven ost (t.ex. mozzarella)
  • 24 st (400g) lasagneplattor

Instruktioner

Köttfärsröra

  1. Hetta upp oljan i en panna på hög värme. Tillsätt färsen, fördela den jämnt över pannan och låt fräsa någon minut tills den får färg i botten. Vänd på färsen och finfördela den under fortsatt stekning. Hacka lök och häll i pannan när färsen är halvvägs färdigbrynt. Fortsätt steka tills löken blivit mjuk och färsen brynt och finfördelad. Finhacka vitlök medan färsen steks. Sänk därefter till låg-medelvärme och tillsätt vitlöken och låt steka med ca 30 sekunder.
  2. Tillsätt tomatpuré, rör om och låt steka med ca 2 minuter. Rör sedan ned krossad tomat, smulad buljongtärning och kryddor. Blanda tills buljongtärningarna löst sig. Ta pannan från värmen. Börja värm upp ugnen till 200°C.

Bechamelsås*

  1. Smält smör i en tjockbottnad kastrull över medelvärme. Vispa ned vetemjöl och låt steka med ca 1-2 minuter. Rör om då och då.
  2. Vispa gradvis ned mjölk och grädde under konstant omrörning. Sjud upp och rör om ofta för att såsen inte ska brännas fast i botten, låt sedan sjuda ca 2 minuter. Ta därefter kastrullen från värmen och smaka av med kryddor, men var försiktig så att du inte råkar tillsätta för mycket muskot.

Montering

  1. Ta fram en ugnsform (ca 35x25 cm) med hög kant (ca 8 cm) och täck botten med bechamelsås.
  2. Varva lasagneplattor, köttfärsröra, bechamelsås och riven ost i fyra lager. Grädda sedan i ugn 200°C i ungefär 20 minuter, tills toppen får fin färg och lasagneplattorna mjuknat. Ta ut och låt svalna ungefär 15 minuter innan servering.
  • Lager 1 - 6 st lasagneplattor, 1/4 av köttfärsröran, 1/4 av bechamelsåsen och ca 115g riven ost
  • Lager 2 - Som ovan
  • Lager 3 - Som ovan
  • Lager 4 - Som ovan men avsluta med 150g riven ost ovanpå bechamelsåsen


Förbered Lasagne dagen innan

  1. Gör som ovan men avsluta med ett lager bechamelsås och spara 150g av den rivna osten till dagen efter. Täck med plastfolie och ställ i kylskåp.
  2. När det är dags att grädda Lasagnen, strö över osten och täck formen med aluminiumfolie. Grädda i ugn 200°C i 20 minuter, ta därefter bort folien och ställ tillbaka i ugn tills toppen får fin färg. Låt svalna ungefär 15 minuter innan servering.

Info & Tips

  1. Näringsvärden - Värdena för en hel sats är ungefär 8834 kcal, 452g kolhydrater, 597g fett och 417g protein.
  2. Bechamelsås - För att spara tid brukar jag göra bechamelsåsen parallellt med köttfärsröran, men det gäller att man ser till att röra om i såsen ofta för att den inte ska fastna i botten och bli bränd. Om man känner sig osäker kan det vara bättre att dela upp momenten och göra köttfärsen först och därefter såsen, men det tar då längre tid än angivet.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.