Pecan salted caramel cheesecake

28 February 2025

5 (9 röster)

Clock Icon 60 minuter
food icon 8-10 portioner

Det här är utan tvekan den godaste cheesecaken jag någonsin ätit. En krispig botten med brynt smör och lite salt. Len, krämig fyllning som bara smälter i munnen. Ovanpå detta, en kladdig kolasås med (återigen) smak av brynt smör och salt, och sist men inte minst - crunchiga rostade pekannötter. Herregud vad gott detta är, du måste prova!

Pecan salted caramel cheesecake - AngelikasKitchen.se
Pecan salted caramel cheesecake image

Ingredienser

Botten

  • 100g smör
  • 2 msk (27g) strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0.25 tsk salt
  • 200g (14 st) digestivekex

Fyllning

  • 2.5 dl vispgrädde
  • 600g färskost
  • 2 dl (120g) florsocker
  • 0.5 dl (45g) strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Topping

  • 1.5 dl (75g) pekannötter
  • 2 msk (30g) smör 
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl (90g) socker
  • 1 dl (140g) ljus sirap
  • 0.25 tsk salt, smaka av

Instruktioner

Botten

  1. Smält smöret över medel-hög värme i en kastrull som rymmer ca 1,5 liter. Låt det sedan bubbla under konstant omrörning. Håll noggrann koll på smöret - det är färdigbrynt när det doftar kola-aktigt och har fått en gyllenbrun färg. Ta genast kastrullen från värmen och rör ned strösocker. Rör därefter ned vaniljsocker och salt också. 
  2. Krossa kexen i matberedare eller lägg dem i en försluten plastpåse och krossa med hjälp av t.ex. en brödkavel eller köttklubba. Blanda smulorna med smöret i kastrullen och tryck ut blandningen i botten av en springform ca 24 cm i diameter.

Fyllning

  1. Vispa grädden till fasta toppar. Lägg färskosten i en annan bunke och vispa den krämig. Tillsätt florsocker, strösocker och vaniljsocker och vispa till en jämn smet. Tillsätt därefter den vispade grädden och blanda till ett jämnt fluff med slickepott eller elvisp på lägsta hastighet.
  2. Smeta ut cheesecakefluffet i ett jämnt lager över digestivebotten. Täck formen med plastfolie och ställ in i kyl. Låt cheesecaken kylas åtminstone 6 timmar innan servering.

Topping

  1. Rosta pekannötterna i en liten stekpanna eller kastrull över medelvärme. Det tar några minuter och är klart när nötterna doftar och fått lite färg, rör om då och då under tiden för att de inte ska brännas. Häll sedan nötterna i en skål som rymmer ca 5 dl.
  2. Tillsätt smöret till pannan och bryn under omrörning tills det luktar kola-aktigt. Rör ned vispgrädde, socker, sirap och salt och sjud upp. Låt såsen sjuda till en temperatur på 105-107°C, det tar ungefär 2-3 minuter (såsen kommer att vara rinnig, men stelnar till senare). Häll såsen över nötterna i skålen och blanda. Låt svalna i rumstemperatur, täck sedan skålen med plastfolie och ställ in i kylen så att såsen blir genomkyld och tjocknar.

Info & Tips

  1. Näringsvärden - Värdena för en hel sats är ungefär 6556 kcal, 577g kolhydrater, 470g fett och 61g protein.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.