Pink pasta

10 April 2025

5 (1 röst)

Clock Icon 30 minuter
food icon 6-8 portioner

En superenkel, god och krämig pasta som går väldigt snabbt att göra. Funkar både som lyxig vardagsmat och när du får finbesök.

Pink pasta - AngelikasKitchen.se
Pink pasta image

Ingredienser

  • 2 msk (30g) smör
  • 150g lök (schalottenlök eller gul lök)
  • 5 st vitlöksklyftor
  • 0.75 dl tomatpuré
  • 300g färskost
  • 5 dl vispgrädde
  • 3 msk (45g) brynt schalottenlökfond
  • 500g rökt strimlad skinka
  • 1.5 dl (75g) finriven parmigiano-reggiano, smaka av
  • 1.5 tsk salt, smaka av
  • 400g pasta

Serveringsförslag

  • Chiliflakes
  • Finriven parmesan, eller burrata

Instruktioner

  1. Koka upp vatten till pastan. Stek hackad lök i smör tills mjuk och genomskinlig (i en panna som rymmer ca 4 liter). Finhacka vitlök under tiden, och tillsätt sedan till pannan och låt steka med 30 sekunder, tills den doftar.
  2. Klicka ned tomatpuré och låt steka med i 1-2 minuter. Tillsätt färskost, grädde och fond till pannan. Rör om under uppvärmning tills färskosten smält in i såsen och låt sedan såsen sjuda upp. Häll ned den strimlade skinkan och låt den värmas upp.
  3. När vattnet kokat upp, koka pastan al dente.
  4. Ta pannan från värmen och rör ned parmesanost. Smaka av med salt och eventuellt mer parmesan. Rör ned färdigkokt pasta. Servera förslagsvis pastan toppad med chiliflakes och ost.

Info & Tips

  1. Näringsvärden - Värdena för en hel sats är ungefär 5000 kcal, 350g kolhydrater, 320g fett och 200g protein.
  2. Skinka - Om du vill göra detta som en ren pastarätt (utan kött) kan du ersätta 500g skinka med 250g pasta (okokt vikt).

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.