Roast toast

13 March 2025

5 (1 röst)

Clock Icon 45 minuter
food icon 2 portioner

En riktigt maffig macka med rostbiff, smält ost, sötsyrlig picklad rödlök, het jalapeño, krämig avokado och saftig tomat - omslutet av frasigt smörstekt bröd. Den är lätt att äta men svår att äta snyggt.

Roast toast - AngelikasKitchen.se
Roast toast image

Ingredienser

Snabbpicklad rödlök*

  • 2.5 msk (38g) ättiksprit (12%)
  • 0.75 msk (12g) äppelcidervinäger
  • 1 dl (90g) strösocker
  • 1.5 dl vatten
  • 0.5 tsk salt
  • 1 st (150g) rödlök

Avokadoröra*

  • 1 st (150g) avokado
  • 1 msk (6g) finhackad rödlök
  • 0.5 st vitlöksklyfta
  • 0.25 tsk salt, smaka av

Till montering

  • 1 st (100g) tomat
  • Inlagd skivad jalapeño, efter smak
  • 25g smör eller margarin, till stekning
  • 4 skivor (135g) bröd (t.ex. brioche)
  • 1 dl (50g) riven cheddar
  • 1 dl (50g) riven mozzarella
  • 4-5 skivor (80-100g) rostbiff
  • 2 msk majonnäs

Instruktioner

  1. Blanda ättiksprit, äppelcidervinäger, strösocker, vatten och salt i en liten kastrull. Skala och skiva rödlöken. Lägg undan en skiva till avokadoröran och blanda resten av rödlöken med ättikslagen. Sjud upp och ta sedan från värmen. Låt stå medan du förbereder övriga ingredienser.
  2. Gröp ut avokadoköttet och mosa med t.ex. en gaffel eller mortel till önskad konsistens. Finhacka rödlök och vitlök och rör ned i den mosade avokadon. Salta efter smak.
  3. Skölj av och skär tomaten i skivor. Ta fram den inlagda jalapeñon och plocka upp så många skivor du vill ha, skär sedan dessa i småbitar (jag brukar ta bort mitten av varje skiva då det är den starkaste delen av jalapeñon).
  4. Låt smöret smälta i en stekpanna över medelvärme. Stek brödskivorna i smöret tills de får gyllenbrun färg på undersidan, slå sedan av värmen på plattan och vänd bröden. Sprid ut riven ost över brödens ovansida (ta både cheddar och mozzarella på alla skivor) och lägg ett lock på stekpannan. Låt stå under lock tills osten smält och undersidan av brödet också blivit gyllenbrunt.
  5. Lägg över de färdiga brödskivorna på en skärbräda eller tallrik och börja montera ihop mackorna. Bred avokadoröran över två av brödskivorna och sprid ut majonnäsen över de andra två. Strö jalapeñobitar över avokadoröran och lägg den skivade rostbiffen ovanpå (antingen 2 eller 3 st skivor beroende på hur mycket kött du vill ha). Toppa sedan med tomatskivor och picklad rödlök. Lägg den andra brödskivan ovanpå och dela gärna mackorna inför servering.

Info & Tips

  1. Näringsvärden - Värdena för en hel sats är ungefär 1567 kcal, 101g kolhydrater, 106g fett och 59g protein.
  2. Picklad rödlök - Den picklade rödlöken i receptet räcker till ungefär 4-5 st mackor. Kan ersättas med köpt picklad rödlök.
  3. Avokadoröra - Räcker till 2-3 st mackor, beroende på hur mycket man vill smeta på.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.