Toscansk kycklingpasta

03 March 2025

5 (2 röster)

Clock Icon 45 minuter
food icon 6-8 portioner

En krämig och alldeles underbar pastarätt med smaker av Italien i form av soltorkade tomater, parmesan och vitlök. Passar bra både i vardagen och när man har fint besök!

Toscansk kycklingpasta - AngelikasKitchen.se
Toscansk kycklingpasta image

Ingredienser

Kyckling

  • 1.5 msk olja från de soltorkade tomaterna
  • 1000g kycklingfilé
  • Italiensk kryddblandning (t.ex. salladskrydda)
  • Salt

Pastasås

  • 1.5 msk olja från de soltorkade tomaterna
  • 1 st (150g) gul lök
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1 påse (65g) babyspenat
  • 1 burk (140g) soltorkade tomater
  • 4 dl vispgrädde
  • 200g färskost
  • 450g pasta
  • 2 st buljongtärningar (kyckling, höns)
  • 1 tsk salt, smaka av
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1.5 dl (75g) finriven parmigiano-reggiano, smaka av
  • Pastavatten, vid behov

Instruktioner

  1. Tillaga kycklingen på valfritt sätt. Jag brukar bryna hela filéer i olja och låter de sedan gå klart i ugn 200°C till innertemperatur 72°C, men det går lika bra att skära rå kyckling i småbitar och genomsteka, eller att genomsteka hela filéer. Krydda kycklingen under stekning, och avlägsna sedan från pannan. Hacka lök och strimla soltorkade tomater medan kycklingen steks.
  2. Koka upp vatten till pastan. Tillsätt nytt matfett till den tomma pannan och stek lök. Finhacka vitlök under tiden. När löken mjuknat - tillsätt den finhackade vitlöken och låt steka med ungefär 30 sekunder, tills den doftar.
  3. Häll ned spenat och soltorkade tomater, låt steka med en minut under omrörning. Tillsätt vispgrädde och klicka ned färskost. Fortsätt värma under omrörning tills färskosten smält in i såsen. Smula ned buljongtärningar och låt såsen sjuda upp.
  4. När vattnet kokat upp, koka pastan al dente och se till att spara pastavatten efteråt (ifall det kommer att behövas för såsens konsistens i nästa steg).
  5. Ta pannan från värmen och rör ned kryddor och parmesan. Låt osten smälta i såsen och smaka för att se om det behövs mer salt eller parmesan. Tillsätt eventuellt några matskedar pastavatten om såsen behöver tunnas ut. Rör ned färdigkokt pasta och skurna kycklingbitar.

Info & Tips

  1. Näringsvärden - Värdena för en hel sats är ungefär 5400 kcal, 400g kolhydrater, 280g fett och 340g protein. Allra godast är att använda kycklinglårfilé, men värdena är beräknade på vanlig bröstfilé. (Värdena för en hel sats med kycklinglårfilé är ungefär 5750 kcal, 375g kolhydrater, 340g fett och 310g protein).

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.